Profesionalių teatrų festivalio „Vaidiname žemdirbiams“ apdovanojimai jau nugalėtojų rankose (foto) (0)

Publikuota: 2023-03-24 Kategorija: Kultūra
Profesionalių teatrų festivalio „Vaidiname žemdirbiams“ apdovanojimai jau nugalėtojų rankose (foto)
Miglė Dambrauskaitė / Apdovanoti 39-ojo Lietuvos profesionalių teatrų festivalio „Vaidiname žemdirbiams“ prizininkai.

Tarsi grįžimas laiku atgal. De žavu... Vilija Radvilė kovo 3 d. savos kūrybos daina pradėjo 39-ojo Lietuvos profesionalių teatrų festivalio „Vaidiname žemdirbiams“ atidarymo ceremoniją, kvietusią rokiškėnus kovo mėnesį mėgautis teatrinių vitaminų doze sielai. O ketvirtadienio vakarą ta pačia daina jau sveikino laureatų scenoje ir jų apdovanojimų laukusią publiką. Taip greitai prabėgo teatro mėnuo.

Oficialu

Per 20 dienų Rokiškyje buvo parodyta 15 skirtingų spektaklių. Sveikindama festivalio nugalėtojus, Rokiškio Kultūros centro direktorė Vaiva Baltrūnaitė-Kirstukienė džiaugėsi, kad spektaklius šiemet stebėjo net 3 tūkst. 700 žiūrovų: „Tiek žiūrovų šiais metais išgirdo festivalio šūkį, tiek žiūrovų nusprendė visą kovo mėnesį būti teatre...“

Geriausio spektaklio premija – 3 tūkst. eurų – šiemet įteikta Šiaulių valstybiniam dramos teatrui už spektaklį „Prarasta Katarinos Blum garbė“.

Daugiausiai apdovanojimų šiemet pelnė Klaipėdos jaunimo teatro spektaklis „Belaukiant Godo“. Net du šio spektaklio aktoriai – Simonas Lunevičius ir Donatas Želvys – gavo premijas už geriausią vyro vaidmenį. D. Želviui įteikusi simbolinį čekį V. Baltrūnaitė-Kirstukienė informavo, jog 900 eurų vertės premiją aktoriai turės pasidalinti, tačiau menininkės Vaidos Matiukaitės įsteigtos dovanos bus nedalomos ir įteiktos kiekvienam atskirai.

Geriausiu nepagrindinio vaidmens aktoriumi pripažintas tame pačiame spektaklyje Poco vaidmenį sukūręs Laurynas Luotė. Jam skirta 700 eurų premija ir menininkės Eglės Kuzminskaitės dovana.

Spektakliui suteikta ir 700 eurų premija už geriausią scenografiją bei kostiumų dailininko darbą: ja apdovanoti scenografė Rūta Venskutė ir šviesų dailininkas Justas Bø.

Geriausio moters vaidmens premija – 900 eurų – įteikta Dignai Kulionytei už Mašos vaidmenį Oskaro Koršunovo teatro „Žuvėdroje“.

Už šį spektaklį apdovanotas ir spektaklio režisierius Jokūbas Brazys – jam įteiktas specialusis žiūri prizas – 500 eurų.

Žiūrovų prizas – 500 eurų ir Rokiškio krašto gamintojų produkcija – šiemet atiteko Panevėžio muzikiniam teatrui už baletą „Karmen“.

Jaunųjų žiūrovų prizu – 500 eurų premija ir Rokiškio krašto gamintojų produkcija – apdovanotas „Keistuolių teatrui“ už spektaklį „Detektyvo Lapino byla“.

Geriausiu spektakliu vaikams šiais metais pripažintas ir 3 tūkst. eurų premija apdovanotas Panevėžio lėlių vežimo teatro spektaklis „Anderseno sapnas“.

Linksmoji dalis

Festivalio žiuri pirmininkas Leonardas Šablinskas pasidžiaugė, jog profesionalių teatrų festivalis „Vaidiname žemdirbiams“ jau ne vienerius metus yra, tarsi „Auksinių scenos kryžių“ laureatų pranašas, tačiau apgailestavo, kad festivalio žiūrovų ir vertinimo komisijos nuomonės neretai išsiskiria. „Festivalį galėčiau palyginti su korida. Kiekvienas spektaklis – matadoro ir buliaus susitikimas. Bulius yra teatras, matodoro vaidmuo atitenka žiūrovui. Ir jei pastarasis ateina visai nepasiruošęs: nepaskaitęs pjesės, neatlikęs namų darbų, dažniausiai koridą jis pralaimi. Iš salės išeinama nesupratus, neatradus, nepatyrus“, – kalbėjo L. Šablinskas.

Įteikdamas prizą už geriausią spektaklį vaikams AB „Rokiškio sūris“ vadovas Dalius Trumpa pažadėjo: „Jau 39 kartus mus kvietė būti šio festivalio dalimi. Jei pakvies ir 40-ąjį kartą, manau, laikas premiją už geriausią vaikišką spektaklį „traukti“ iš sąstingio ir didinti mažiausiai du kartus“. Viešas „įsipareigojimas“ nustebino ne tik festivalio organizatorius, bet ir salėje sėdinčių žiūrovų buvo sutiktas gausiomis ovacijomis. Premiją atsiėmusiems Panevėžio lėlių vežimo teatro atstovams D. Trumpa taip pat pažadėjo: „Deja, šios premijos pakelti jau nebegalime, čekis atspausdintas, tačiau įsipareigojame prireikus, teatrą paremti ar kitaip jam pagelbėti“.

Uždarymo ceremoniją su KC direktore vedęs Rytis Saladžiaus padarė klaidą – direktorę pavadino Vaida – ir tai tapo linksmu apdovanojimų akcentu, kurį, skelbdamas festivalio uždarymą, „pasičiupo“ net Rokiškio rajono meras Ramūnas Godeliauskas: „39-asis festivalis baigėsi. Ir nors pavadinimas kol kas nepasikeitė, vardą pasikeitė tik centro direktorė, bet ne festivalis, smagu buvo būti teatre. Laukiame jubiliejinio, o šiandien festivalį skelbiu uždarytu“.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video