Sekmadienis su teatru: jubiliejinė sukaktis, naujas vardas ir atminimo ženklas pirmajam režisieriui (foto) (0)

Publikuota: 2024-05-20 Kategorija: Kultūra
Sekmadienis su teatru: jubiliejinė sukaktis, naujas vardas ir atminimo ženklas pirmajam režisieriui (foto)
Rokiškio Sirena nuotr. / „Kultūros veikėjų atminimo siena“ pasidabino atminimo ženklu prmajam Rokiškio liaudies teatro režisieriui.

Prieš 5-erius metus Rokiškyje sukurta „Kultūros veikėjų atminimo siena“ sekmadienį buvo papildyta dar vienu atminimo ženklu, skirtu pirmajam Rokiškio liaudies teatro režisieriui Vytautui Vajegai. Simbolinė atidengimo ceremonija buvo ypatingo, 65-ojo teatro jubiliejaus akcentas.

25-asis asmuo

Kraštiečio Arvydo Bagdono sukurtas atminimo ženklas V. Vajegai buvo jau 25-asis, „nutūpęs“ ant kultūros veikėjų atminimo sienos, kuri įprasmino jau daugelį Rokiškį garsinusių muzikos, literatūros, dailės, skulptūros ir kitų sričių menininkų. Šį kartą duoklė atiduoda teatro atstovui, pirmojo spektaklio „Petras Kurmelis“, įvykusio 1959 m. gegužės 30-ąją, režisieriui, kurio dėka, būtent po šio spektaklio, rokiškėnams pirmiesiems Lietuvoje buvo suteiktas liaudies teatro vardas.

Atminimo ženklo atidengimo ceremonijoje dalyvavusi A. Vajegos dukra Justa Vajegaitė-Petronienė dėkojo už jos tėveliui parodytą ypatingą dėmesį ir džiaugėsi, kad tėtis buvo kelrodė žvaigždė.

„Tėtis gimė Apaščios kaime, buvo iškeliavęs į Alytų, bet ten sutiko mano mamą, rokiškietę, ir abu sugrįžo čia. Ne tik teatras jam buvo svarbus ir mielas. 25-erius metus dirbo muzikos mokyklos mokytoju, mokė groti triūba ir akordeonu. Galiu pasakyti, kad buvo populiarus mokytojas, nes mokantys groti triūba turėjo galimybę groti tarybinės armijos orkestre ir neiti į karą... Vėliau tėtis aktyviai priėmė prasidėjusio sąjūdžio veiklą. Tokie žmonės įkvėpia. Džiaugiuosi, kad mano tėtis yra tokia kelrodė žvaigždė. Ačiū, už jo atminimo puoselėjimą“, – jaudindamasi žodžius tarė pagerbto režisieriaus dukra.

Naujas vardas

Nors Rokiškio liaudies teatras didžiuojasi faktu, kad pirmasis Lietuvoje gavo šį vardą, visgi, 65-mečio proga nutarė atsinaujinti: mikrofestivalio metu rokiškėnai paskelbė nuo šiol besivadinsią Rokiškio teatru. Teatralai taip pat pristatė naująją, dailininko Sigito Daščioro sukurtą teatro vėliavą.

Vos pasklidus žiniai, kad teatras siekia „atsinaujinti“ ilgametis teatro aktorius, o dabar ir teatro vadybininkas Arūnas Skardžius sakė, kad rokiškėnai vieninteliai savo pavadinime dar išsaugoję žodį „liaudies“ ir net iš Nacionalinio kultūros centro jau buvo girdėti raginimai tapti, tiesiog, Rokiškio teatru. Jubiliejinis gimtadienis buvo puiki proga pranešti apie pasikeitimus.

Atminimo ženklo V. Vajegai pristatymo metu buvo ištransliuota ir dar viena žinutė: Rokiškio kultūros centras artimiausiu metu skelbs režisierių paieškas. Ketinama atgaivinti vaikų ir jaunimo teatrų studijas.

Atnaujino ženklą

Šalia V. Vajegos sekmadienį kalbėta ir apie dailininką Edmundą Petrovą. Kultūros veikėjų atminimo sienoje atsirado atnaujintas atminimo ženklas šiam, Rokiškiui daug davusiam menininkui.

E. Petrovas yra kilęs iš Šiaulių, tačiau nuo 1987 m. iki 2010 m dirbo Rokiškio dailės mokykloje, su tapybos ir grafikos darbais dalyvavo parodose, priklausė Rokiškio dailininkų klubui „RODA“ ir yra minimas, kaip klubo pavadinimo autorius.

Atminimo lentelę atnaujino dailininkas Arūnas Augutis, taip pat priklausantis dailininkų klubui „Roda“ ir asmeniškai pažinojęs E. Petrovą.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video