Tautodailininkų laukia aktyvūs metai – kūrybiniai keliai ves į Latviją (foto (0)

Publikuota: 2024-03-24 Kategorija: Kultūra
Tautodailininkų laukia aktyvūs metai – kūrybiniai keliai ves į Latviją (foto
„Rokiškio Sirena“ nuotr. / Parodos dalyviai ir svečiai

Kovo 23 d. Rokiškio krašto muziejuje vyko rajono tautodailininkų ataskaitinės kūrybos darbų parodos uždarymas. Kasmetinis pavasarinis rajono tautodailininkų susibūrimas – atskaitos taškas, kai apžvelgiami nuveikti darbai ir planuojamos būsimos parodos, o kūrėjai gali įvertinti kolegų darbus, pasisemti naujų idėjų. 

Pradėti niekada nevėlu

Šiemet parodoje savo kūrybą pristatė 29 autoriai. Buvo eksponuojami tapybos darbai, riešinės, sodai, keramika, mezginiai, gaminiai iš vilnos, medžio, odos ir kt. Renginyje prisimintas ir tylos minute pagerbtas neseniai amžinybėn išėjęs talentingas medžio drožėjas Juozas Čepulis. Pradėjęs kurti sulaukęs 73-ejų, J. Čepulis dirbo netaupydamas energijos, siekė tobulumo kūryboje ir ne vienam tapo pavyzdžiu, kad niekada ne per vėlu pradėti, jeigu viduje kirba kūrybos gyslelė.

Lietuvos tautodailininkų sąjungos Panevėžio bendrijos Rokiškio skyriaus pirmininkė Birutė Dapkienė pasveikino parodos debiutantes, visiems dalyviams įteikė padėkas ir pirmą kartą išleistą parodos katalogą. Už Rokiškio krašto garsinimą tautodailės srityje padėkos skirtos tautodailininkėms Alei Deksnienei, Ritai Vaitiekauskienei ir Violetai Jasinevičienei.

Viena koja Latvijoje

Pasak B. Dapkienės, praėjusieji metai tautodailininkams buvo labai aktyvūs, dalyvauta įvairiose parodose, mugėse, tačiau šiemet veiklos bus dvigubai daugiau. Rokiškio tautodailininkų asociacija teikė Rokiškio rajono savivaldybei kultūros ir meno sklaidos projekto paraišką, gavo finansavimą ir startuoja su parodų ciklu. Kūrybiniai keliai nusidrieks į Aknystą (Latvija), kur šiuo metu eksponuojama medžio drožėjo Vidmanto Zakarkos darbų paroda, Ėrbergę, Cesvainę. Planuojamos individualios ir grupinės Rokiškio rajono kūrėjų parodos. „Gyvensime Latvijoje puse kojos“, – apie  bendradarbiavimą su užsienio kaimynais kalbėjo B. Dapkienė. 

Gražina miestelius

Lietuvos tautodailininkų sąjungos Panevėžio bendrijos pirmininkė Audronė Virbalienė pasidžiaugė, kad atsiranda naujų kūrėjų, norinčių papildyti tautodailininkų gretas ir apgailestavo dėl išeinančiųjų. „Gaila, kad draugiją palieka kūrybingi žmonės, išeina anapilin, todėl džiaukimės vieni kitais ir savo darbais. Noriu padėkoti tiems, kurie puošia miestelius – kur bevažiuosi į rajonus, stovi skulptorių,  metalistų darbai“, – kalbėjo A. Virbalienė.

Keliaus į regioninę parodą

Apžvelgdama šiųmetinę rokiškėnų parodą, A. Virbalienė sakė, kad kaskart ji savita. Pernai buvo daugiau tautinių rūbų, medžio drožybos, šiemet išsiskyrė tapybos darbais, sodais, karpiniais, veltais gaminiais. „Kiekvienas tautodailininkas kasmet ruošia naujus darbus, kiekvienas kūrėjas yra mėgėjas, ne profesionalas, turi savo požiūrį į gyvenimą, grožio supratimą ir į savo darbą įdeda dalelę širdies, laiko, minties“, – kalbėjo pašnekovė.

Po šios parodos dalis atrinktų darbų keliaus į Panevėžio dailės galeriją, kurioje vyks regioninė paroda. Iki gegužės 4 d. joje bus eksponuojami 7 miestų tautodailininkų darbai.

 

 

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video