Vertinimo komisija aplankė konkursui pasiūlytas gražiausias sodybas: Aukštaitijai būdingos tradicijos dar nepamirštos (foto) (0)

Publikuota: 2024-07-31 Kategorija: Kultūra
Vertinimo komisija aplankė konkursui pasiūlytas gražiausias sodybas: Aukštaitijai būdingos tradicijos dar nepamirštos (foto)
Rokiškio rajono savivaldybės nuotr. / Vertinimo komisija aplankė konkursui pasiūlytas gražiausias Rokiškio rajono sodybas

Konkurso „Gražiausia sodyba Rokiškio krašte 2024“ vertinimo komisija liepos 22-26 d. aplankė visas pasiūlytas sodybas, įsikūrusias įvairiuose rajono kampeliuose. 

Žmonės konkurso buvo pasiilgę

„Apžiūrėjome apie 40 sodybų, kurių sąrašus konkursui pateikė seniūnai bei pasiūlė gyventojai. Lankėmės Kamajų, Jūžintų, Kriaunų, Pandėlio, Kazliškio, Obelių, Panemunėlio, Rokiškio kaimiškojoje, Juodupės ir Rokiškio miesto seniūnijose. Pradžiugino tai, kad žmonės jau buvo pasiilgę šio konkurso, klausė, kodėl taip ilgai jo nebuvo. Iš tiesų buvo padaryta šešerių metų pertrauka dėl įvairiausių priežasčių.  Gražiausių sodybų rinkimui sutrukdė ir pandemija, bet dabar vėl atnaujinome šią tradiciją, nes matome, kad jos mūsų krašto žmonėms reikia“, – sako vertinimo komisijos pirmininkė, savivaldybės Architektūros ir paveldosaugos skyriaus vyr. specialistė Audronė Gavėnienė. 

Atgimsta senos istorinės sodybos

Daugybę metų gražiausių sodybų konkursuose dalyvaujanti A.Gavėnienė pasakoja, kad komisija pamatė ne tik puikiai tvarkomų, tačiau kūrybiškai į natūralią gamtą integruotų, ją tausojančių, nepamiršusių senųjų Aukštaitijos sodybų tradicijų. „Džiugina tai, kad sodybų šeimininkai labai geranoriškai dalyvauja konkurse, dalinasi patirtimi, augalų auginimo, sodinimo patarimais. Labai jaučiamos istorinių, senųjų sodybų atkūrimo tendencijos, pritaikymas šiuolaikiniam gyvenimui, senųjų ūkinių pastatų atnaujinimas – klėčių, šulinių, sandėliukų. Įspūdinga sodybose matyti tautiškus simbolius, vėliavas, Aukštaitijai būdingų tradicijų, tvarumo puoselėjimą, ekologišką požiūrį, švarą“, – įspūdžiais dalijasi A. Gavėnienė. 

Saugomi ir gerbiami seni medžiai

Pašnekovė atkreipė dėmesį, kad sodybose pastebima augalų įvairovė, vis dėlto vyrauja šiuolaikiniai augalai. „Bet pradžiugino tai, kad beveik visuose aplankytuose kiemuose yra ir etnografinių augalų bei jų kompozicijų: rūtų, medetkų, piliarožių, smidrų, jurginų, bijūnų, flioksų, pelynų ir kitų. Atkreipėme dėmesį, kad sodybų šeimininkai saugo senus didingus ąžuolus, liepas, klevus, senuosius obelų, kriaušių, slyvų sodus. Taip pat pastebėjome, kad ten, kur laikomi naminiai gyvūnai, sąlygos jiems puikios, šiuolaikiškos, jie neįkalinti grandinėmis“, – pastebėjimais dalijasi A. Gavėnienė.

Pasak vertinimo komisijos pirmininkės, aplankytų sodybų šeimininkų amžius labai įvairus – nuo jaunimo iki senolių, ir tai labai puiku. 

Aukštaitiška dvasia spinduliavo ir sodybų šeimininkai

Pirmą kartą į vertinimo komisijos darbą įsitraukusi savivaldybės Bendrojo skyriaus vedėjos pavaduotoja Aušra Linkevičienė prisipažįsta, kad pamatytos sodybos ją maloniai nustebino. „Labai geras įspūdis.  Nudžiugino, kad pamatėme daug etnografinių motyvų. Ir ne tik senosiose, bet ir naujakurių sodybose. Vis dar populiarus medis, akmuo – tos mūsų senosios statybų medžiagos. Ypatingas dėmesys, pagarba skiriama seniems medžiams, jie saugomi, puoselėjami.  Dažnai gali pamatyti tokį variantą – išlaikytas senas sodas, o šalia įkurtas naujas. Plynų laukų beveik nepamatysi. Aišku, tarp augalų – jau daug atvežtinių, šiuolaikiškų, tačiau yra ir senųjų etnografinių. Matėme net gyvatvorę iš rūtų, auginama labai daug bijūnų. O apibendrinant reikėtų pasakyti, kad sodybos be šeimininkų neturėtų tos aukštaitiškos dvasios, kuri tokia būdinga mūsų kraštui. Šeimininkų svetingumas, nuoširdumas, paprastumas tikrai sužavėjo“, – pakomentavo pirmą kartą mūsų krašto gražiausias sodybas lankanti A. Linkevičienė. 

Nugalėtojai bus paskelbti per Rokiškio gimtadienį

Gražiausios krašto sodybos renkamos pagal tris kategorijas: miestų, miestelių-kaimų-gyvenviečių, vienkiemių. Šį kartą konkurse dalyvauja 16 vienkiemių, 19 miestelių- kaimų-gyvenviečių ir keletas miestų sodybų. 

Gražiausių sodybų šeimininkai bus pagerbti ir apdovanoti per Rokiškio 525-ąjį gimtadienį rugsėjo 20 d. 

Vertinimo komisiją šiais metais sudaro savivaldybės Architektūros ir paveldosaugos skyriaus vyr. specialistė A. Gavėnienė, šio skyriaus vedėjo pavaduotoja Ingrida Trumpaitė, savivaldybės Bendrojo skyriaus vedėjos pavaduotoja A. Linkevičienė. 

Vertinimo komisijos darbe taip pat pakviesti dalyvauti Lietuvai pagražinti draugijos  nariai: Julius Adamonis, Janina Komkienė, Nijolė Adamonienė bei tos pačios draugijos narys, savivaldybės tarybos narys Stasys Mekšėnas.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video