Kavinių savininkai laužų kūrenti nežada: PVM lengvatos panaikinimas nebuvo netikėtas   (0)

Publikuota: 2024-01-10 Kategorija: Verslas
Kavinių savininkai laužų kūrenti nežada: PVM lengvatos panaikinimas nebuvo netikėtas  
„Rokiškio Sirena“ nuotr. / Asociatyvi nuotr.

 

Nuo sausio maitinimo verslui nebetaikant lengvatinio 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) ir grąžinus ankstesnį 21 proc. PVM, tuo pačiu kylant paslaugų kainoms ir padidėjus minimaliai algai,  dalis kavinių ir restoranų savininkų vėl prakalbo apie išgyvenimą, „šešėlį“ ir kitas blogybes.  Rokiškio kavinių savininkai sako, kad lengvatos panaikinimas nebuvo netikėtas, taigi kol kas  drastiškų sprendimų nepriiminėja ir skaičiuoja.

Nesibaigianti pasaka

„Lietuva yra viena iš tų trijų turtingų šalių, kurios gali sau leisti restorane mokėti didesnį PVM – ironizavo „Pipirini Pizza“ vadovas Audrius Dagys. – Visoje Europoje, kurią skersai išilgai pervažiavau, neteko matyti, kad maistui kavinėje būtų taikomas 21 proc. PVM“.

Anot verslininko, PVM grąžinimas nenudžiugino, bet nebuvo ir netikėtas. Esą nesibaigianti pasaka apie planuojamus mažinti mokesčius skamba prieš kiekvienus rinkimus. Ateinantys politikai žada sumažinti PVM maitinimui, restoranams. Sunkmetis parodė, kad tai įmanoma.

„Faktas, kad patiekalų kainos tikrai kils. Pirmą mėnesį tik žiūrėsime, skaičiuosime – nesame didmiestis, kad labai pakeltume tas kainas. Valdžia motyvuoja savo sprendimą, kad kainos kavinėse kilo ir esant mažesniam PVM, tačiau mums pabrango ir paslaugos, kurias perkame, elektra, maisto produktai, nuoma. Vien už riebalų gaudyklės išvalymą per du mėnesius sumokame 400 Eur. Esam turbūt vieni Rokiškyje, kurie gaudom riebalus ir neteršiam aplinkos. Kasos aparatų priežiūra atrodo smulkmena, bet sumokame kas mėnesį 100 Eur, kad jis stovi. Į patiekalo kainą įeina daug dalykų“, – aiškino verslininkas.

Po mėnesio bus aiškiau

Anot pašnekovo, mažesnis PVM leido konkuruoti su prekybos centrų gastronomijos skyriais, kuriuose siūloma daug pusfabrikačių.

Kavinės savininkas neatmeta, kad mažinant išlaidas, gali tekti peržiūrėti ir darbuotojų etatus.  Įmonė, kurioje dirba 20 žmonių, iki šiol galėjo sau leisti išlaikyti pusantro-dviem etatais daugiau darbuotojų, kad prireikus jie galėtų pakeisti susirgusį kolegą.

„Verslas prisitaikys, bus mažiau darbuotojų, nuimsi kažkokią paslaugą, optimizuosi, nes jeigu ant nulio dirbsi, tai teks susipakuoti daiktus. Po mėnesio bus aiškiau“, – kalbėjo A. Dagys.

Panašūs į Palangos verslininkus

Kavinės „Senas grafas“ savininkas Algimantas Šablinskas protesto laužų kūrenti irgi nesiruošia –   verslas yra rizika ir nematąs jokios problemos, kad reikia prisitaikyti. „Visada žinojom, kad PVM lengvata bus atšaukta, nes ji atsirado, kai mums buvo labai sunku. O dabar reikia ir valstybei atsiimti. Aš nesu ūkininkas ir dėl tokių dalykų niekada neprotestuosiu. Man ūkininkai dabar panašūs į Palangos verslininkus, kurie visą laiką verkia, kad jiems blogai.

Gyvenom 20 metų su 21 proc. PVM, išgyvensim ir dabar. Jeigu kas nori, tegul pasididina kainas, aš nematau čia jokios problemos“, – sakė verslininkas ir patikina, kad jo kavinėje patiekalų kainos, bent jau iki pavasario nekils. 

Koreguoja konkurencija

Kalbėdamas apie atlyginimus, pastebi, kad juos kelia ne tik valstybė, bet nemaža konkurencija. „Viskas gyvenimas gerėja, kainos kyla ir atlyginimus reikia kelti. Esu susidūręs su tokiu dalyku. Jeigu virėjai gretimoje kavinėje siūlo 200 Eur didesnį atlyginimą, automatiškai ir turi kelti.  Nežinau, kam jaučiasi tas minimalaus atlyginimo padidinimas, nes mūsų virtuvės darbuotojai gauna daugiau“, – kalbėjo A. Šablinskas.

Kainas sumažino

„Obelių malūno“ kavinėje šeimininkaujantis Dainius Kieras juokauja – jeigu iš kamino dūmai rūksta, reiškia viskas gerai. „Mes, kaip MB, nesame PVM mokėtojai, turėtų viskas likti stabiliai“, – sako D. Kieras. Tiesa, atlyginimai darbuotojams kils automatiškai, nes dauguma gauna minimalų. Kavinėje žiemą dirba 5 žmonės, o sezono metu darbuotojų dvigubai daugiau.

Paklaustas apie patiekalų kainas, kavinės savininkas sakė jų kelti nežadantis, priešingai, neseniai kai kurias šiek tiek sumažino. Dienos pietūs kainavo 7 Eur, dabar – 5–6 Eur. Planuojama didinti patiekalų asortimentą, artėjant vasarai, meniu atsiras daugiau patiekalų vaikams, sezoninių valgių.  

„Patiekalus patys gaminame, nėra atšildytų pusfabrikačių. Mėgstamiausi – Kėdainių blynai, cepelinai, karbonadai, kepsniai. Neseniai pradėjome kepti karkas, kiaulės ausis, kojas“, – vardija kavinės šeimininkas.

Kiaulės ausų ir pašokti

Prieš keletą mėnesių atgaivinęs Obelių malūną D. Kieras anuomet tik spėliojo, kaip seksis. Kavinė neliko nepastebėta – savaitgaliais čia gausu latvių, kitų pravažiuojančių. Ateina ir obeliečiai. Kompanijos susirenka pažiūrėti sporto rungtynių ar... valgyti kiaulės ausų. Energingų sporto aistruolių D. Kieras nesibaimina – jeigu du karai malūno nesugriovė, tai krepšinio fanai tikrai nesugriaus. Kalbėdamas apie kitas pramogas, sako, kad organizuos ir diskotekas – kol šalta – viduje, o atšilus orams aikštelėje prie malūno.

 

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video